Suomen Kyudoliitto

Suomen Kyudoliitto ry on Suomen kyudotoiminnan keskusjärjestö, jonka tehtäviin kuuluvat:

  • leiri- ja koulutustoiminnan koordinointi
  • kansainvälisten yhteyksien hoitaminen
  • vyöarvotutkintojen järjestäminen
  • kilpailutoiminnan ylläpito

Suomen Kyudoliitto ry kuuluu jäsenenä Kansainvälisen Kyudoliittoon (International Kyudo Federation) ja Euroopan Kyudoliittoon – (European Kyudo Federation), joka toimii eurooppalaisten kansallisten kyudojärjestöjen katto-organisaationa. EKF toimii kansainvälisellä tasolla yhteistyössä Japanin Kyudoliiton – All Nippon Kyudo Federation (ANKF) kanssa.

Kyudon historia Suomessa

Uusikaupunkilainen Pentti Nieminen pähkäili v. 1984 miten saisi kyudon Suomeen. Hän oli lukenut saksalaisesta kyudokasta Feliks F. Hoff saksalaisista budolehdistä. Porvoossa asuvan saksalaisen Peter Schildin avulla saatiin yhteys herra Hoffiin. Tässä vaiheessa Leif Bagge Porvoosta kuuli asiasta Schildiltä. Hän jutteli seuransa Porvoon Judon hallituksen kanssa suostuisiko seura sponsoroimaan leiriä ja se lupasi tehdä niin. Niinpä Bagge seuran nimissä järjesti puitteet, kirjoitti kutsukirjeet 122 budoseuraan ja varasi salin Porvoossa sekä liput hra Hoffille. 23.11.1984 oli sitten ensimmäiset kyudoharjoitukset Suomessa. Paikalla oli 22 ihmistä eri puolilta Suomea aina pohjois-Pohjanmaata myöten. Hoff-sensei (5.dan) tuli seuraavan kerran Suomeen maaliskuussa 1985 ja saman vuoden syyskuussa tuli Menfred Speidel (5.dan) vetämään kolmatta leiriä. Nämä olivat ainoat kerrat, jolloin paikalla oli opettajia. Hoff-sensei oli saanut opetuksensa Heki ryu Insai ha-koulukunnan mestarilta Genshiro Inagakilta (1911-1995). Inagaki-sensei toi kyudon Eurooppaan syyskuussa 1969.

Ensimmäisen leirin jälkeen perustettiin Heiwa No Yumi niminen suomen ensimmäinen kyudoseura Porvooseen. Seuran nimeä muutettiin sitten Yosaiki’ksi, kun seuraan tuli kendoa ja tai chi chuania. Hieman myöhemmin perustettiin Hikari niminen seura Helsinkiin. Tammikuussa 1985 Bagge kutsui kaikkia osallistujia liiton perustavaan kokoukseen. Se tapahtui 26.1.1985 Olympiastadionilla. Alussa Hoff-sensei pyysi Kari Lainea ja Leif Baggea vastaamaan lajin levittämisestä ja he pääsivät ulkomaalaisille leireille saadakseen tarpeeksi tietoa sen hoitamiseksi. Toiminta on ollut yhteensä seitsemällä paikkakunnalla, mutta ajan myötä vain kaksi ensimmäistä toimivat enää.

Suomalaiset tapasivat ensimmäisen kerran Inagaki senseitä Hampurissa elokuussa 1985, jossa tämä veti viikonpituista leiriä. Vuodesta 1987 aina kuolemaansa saakka Inagaki-sensei opetti itse säännöllisesti Suomessa ja hänen jälkeensä hänen vanhimmat oppilaansa ovat jatkaneet opettamista. Feliks Hoff-sensei (nyk. 6.dan kyoshi) ja hänen vaimonsa Cornelia Brandl-Hoff (5.dan renshi) käyvät säännöllisesti Suomessa. Rouva yleensä keväisin ja herra syksyisin.

Suomalaiset ovat myös vieneet kyudon naapurimaahan Viroon, jossa toimi pieni alati kasvava ryhmä kyudokoita.

Suomessa on järjestetty kansainvälistä EKF-leiriä vuonna 1989 ja Euroopan mestaruuskisat v. 1993.